< Попередня новина


21.03.2024 16:20 - давність новини: 38 дн.

Чергове засідання Наукової ради з проблем лісознавства та лісівництва


19 березня в Президії Національної академії наук (м. Київ) відбулося чергове засідання Наукової ради з проблем лісознавства та лісівництва під головуванням члена-кореспондента НАН України директора УкрНДІЛГА Віктора ТКАЧА.

Засідання пройшло у змішаному онлайн-офлайн форматі, тому в заході змогли взяти участь всі 20 членів ради. Відкрив засідання з вітальним словом академік НАН України Володимир РАДЧЕНКО – академік-секретар Відділення загальної біології НАН України, при якому у 2012 році й було створено Наукову раду.

Учасники засідання обговорили питання щодо необхідності внесення змін і доповнень до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». З відповідною доповіддю виступив проректор з наукової роботи Національного лісотехнічного університету України, доктор с.-г. наук, професор Василь ЛАВНИЙ. Він висвітлив закордонний досвід застосування оцінки впливу на довкілля в лісовому господарстві та порівняв його з вітчизняним, зазначивши його відповідні особливості та вказавши на недоліки.

Виступаючі зазначали, що процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД) здійснюють згідно з Директивою Європейського Союзу про оцінку впливу на навколишнє середовище (2014 р.). Водночас кожній державі надається право визначати проєкти господарської діяльності, які підлягають ОВД з урахуванням національних особливостей. Загалом в країнах Європейського Союзу стосовно лісогосподарської діяльності оцінці впливу на довкілля підлягає лише діяльність, пов’язана зі зміною цільового призначення земель, наприклад під час будівництва доріг загальнодержавного значення, ліній електропередач, газо- і трубопроводів, кар’єрів, створення лісів на землях сільськогосподарського та іншого (окрім лісогосподарського) призначення. Рубки в лісах (за винятком тих, що віднесені до об’єктів природно-заповідного фонду) підлягають оцінці впливу на довкілля лише за умови зміни цільового призначення лісових земель.