< Попередня новина


21.06.2016 18:31 - давність новини: 8 р.

УВАГА! Держлісагентство закликає!

Категорія: Оперативна інформація
Автор:  Прес-служба ДП "Клавдіївський лісгосп"

Держлісагентство закликає громадян відмовитися від відвідування лісів у спекотну погоду у зв'язку зі зростанням кількості пожеж

За оперативними даними Державного агентства лісових ресурсів України минулої  доби  працівниками державної лісової охорони ліквідовано 6 пожеж на площі 2,4 га в лісах державних підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Держлісагентства.
Держлісагентство закликає громадян України дотримуватися правил пожежної безпеки, рекомендує відмовитися від відвідування лісів у зв’язку із підвищенням температурного режиму та зростанням кількості лісових пожеж.
«У деяких областях уже запроваджено особливий протипожежний режим, який передбачає обмеження перебування громадян у лісах, переведення всіх служб, задіяних у виявленні і гасінні лісових пожеж на цілодобове чергування, встановлення шлагбаумів, інформаційних щитів, облаштування мінералізованих смуг і місць відпочинку, рекреаційних пунктів, створення мобільних груп з працівників державної лісової охорони і співробітників держслужби з надзвичайних ситуацій», – повідомила т.в.о. Голови відомства Христина Юшкевич.
Вона також зазначила, що  більшість пожеж  в екосистемах виникають через людський фактор: кинутий недопалок, непогашене багаття та ін. Лісові пожежі – це найбільше лихо для лісу. За лічені хвилини вони можуть знищити або пошкодити лісові насадження, що вирощувалися десятиріччями на сотнях, а інколи й тисячах гектарів. При цьому знищується не тільки лісова рослинність, гинуть також дикі тварини, птахи, комахи.
«Проблема пожеж є особливо актуальною для державних підприємств південного та східного регіонів, де лісові насадження виконують захисні функції і вимагають значного бюджетного фінансування», – зазначила Христина Юшкевич.
За участі працівників  державної лісової охорони, ДСНС  та правоохоронних органів регулярно проводяться лісові рейди з метою виявлення порушників, які не дотримуються вимог пожежної безпеки в лісах. Зокрема, на Закарпатті вживаються заходи з обмеження доступу транспорту в ліси. Ця робота проводиться переважно у лісових масивах, де найбільша ймовірність виникнення лісових пожеж.
З початку року відомчими протипожежними формуваннями ліквідовано 205 лісових пожеж на площі 125 гектарів. Державна лісова охорона продовжує здійснювати профілактичні організаційні заходи з метою запобігання виникненню лісових пожеж та оперативного їх гасіння.
Прес-служба Держлісагентства