< Попередня новина


11.09.2019 11:10 - давність новини: 5 р.

МОЄ ЗАВДАННЯ – ОХОРОНЯТИ ТА ЗАХИЩАТИ ЛІС

Категорія: Загальні новини
Автор:  Лісогосподарський відділ

Київським обласним та по м. Києву управлінням лісового та мисливського господарства спільно з командою комунікаторів були проведені фотозйомки та інтерв’ювання працівників лісогосподарських підприємств Київської області, метою яких було розкрити суть і цінність лісівничих професій! Пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з інженером з охорони та захисту лісу ДП "Клавдієвський лісгосп".

ЮРІЙ ЯРЕМЕНКО: "МОЄ ЗАВДАННЯ – ОХОРОНЯТИ ТА ЗАХИЩАТИ ЛІС"
Охорона лісу від пожеж і самовільних рубок, всі організаційні питання, пов’язані з гасінням пожеж, проведення рейдів для виявлення лісопорушників - все це входить до обов’язків інженера ОЗЛ, при цьому робочий день ненормований.

Про це та інше – провідний інженер з охорони та захисту лісу ДП "Клавдієвський лісгосп" Юрій Яременко.

Юрій Михайлович в лісовому господарстві працює з 2001 року. Розпочав роботу у  Тетерівському лісгоспі. Був і майстром, і старшим майстром, і помічником лісничого, і лісничим.  З 2010 року працює провідним інженером з охорони та захисту лісу у Державному підприємстві "Клавдієвське лісове господарство".

Державне підприємство "Клавдієвське лісове господарство" знаходиться в центральній частині Київської області на території Бородянського, Вишгородського та Києво-Святошинського районів. Загальна площа лісгоспу становить 22091 га. Підприємство має п’ять лісництв.

По лісгоспу переважають лісонасадження – вище середнього класу пожежної безпеки, що обумовлено перевагою шпилькових насаджень (77%), 21 % насаджень мають найвищий 1-й клас та 44% - 2-й клас пожежної безпеки.

Лісові пожежі наносять велике лихо лісовому господарству. Вогнем знищуються запаси деревини на пні, та нерідко заготовленої деревини. Ослаблені пожежами насадження стають вогнищами розповсюдженя стовбурових шкідників та хвороб, що приводить  до всихання дерев.

Тяжкі наслідки лісових пожеж, потребують особливої уваги до питань протипожежної охорони лісів.

"Щоб уникнути великих і малих пожеж, - розповідає Юрій Яременко, маємо три вишки із камерами відеоспостереження". Камери відеоспостерження мають огляд до тридцяти кілометрів. Пожежні спостерігачі відстежують інформацію на моніторі. При виявленні осередку займання, дані надходять на навігатор для ознайомлення пожежної команди про місцезнаходження пожежі для оперативного реагування та ліквідації вогню. Дані камер потрапляють на центральний пункт, де черговий відслідковує загальну обстановку.  На випадок відключення світла є аварійні генератори, тому  камери відеоспостереження працюють і можуть працювати цілодобово за будь-яких умов. Також ми регулярно обмінюємося інформацією з сусідніми лісгоспами. Зв'язок в основному по рації, бо мобільний зв'язок, на жаль, буває, підводить.

На підприємстві діє лісо-пожежна станція, яка знаходиться в постійній готовності. Кожне  лісництво має власну пожежну машину, укомплектовану всім необхідним від самого початку пожежно-небезпечного періоду.  Пожежні машини обладнані навігатором, на який, у випадку загоряння лісу, черговий надає координати пожежі. Водієві не потрібно витрачати час на визначення потрібних координат – навігатор сам приведе машину на потрібне місце.

Станом на сьогодні, проведений комплекс профілактичних заходів: виставлено пропагандно-агітаційних аншлагів на пожтематику в кількості 96 штук, створено мінералізованих смуг 607 км, проведено догляд за мінералізованими смугами 576 км, перекрито позапланових доріг в кількості 99, для обмеженого доступу населення в пожежонебезпечний період в лісові масиви. 

Але з життєвого досвіду скажу так: "раніше не так часто горіло – одна пожежа за літо. І якщо тоді в основному через недопалки чи незагашене багаття, то зараз ще й через посуху й велику спеку самозаймання, але найбільшим лишається людський фактор, нажаль…".

До початку пожежонебезпечного періоду працівниками лісгоспу та лісництв провододяться зустрічі, практичні зайняття з школярами, та населенням, розповідають, як загасити полум’я, як на пікнік правильно потрібно виходити.

Лише постійна роз’яснювальна робота в сім’ї, дитячому садку, школі, на виробництві, телебаченні, преси – може поступово змінити наше ставлення до лісу.

За родом своєї діяльності контактує з усіма: від лісокультурниць до головного лісничого. Люди цієї професії віддані щиро власній справі. Тому вибудувати систему взаємодії досить легко, адже всі прекрасно розуміють, що роблять спільну справу. І потребує вона стовідсоткової віддачі, по-іншому – ніяк. Якщо не любитимеш свою професію, тобі тут просто немає чого робити.