< Попередня новина


10.09.2018 13:35 - давність новини: 6 р.

ВІД СІЯНЦЯ - ДО СТОЛІТНЬОГО ДУБА

Категорія: ЗМІ про нас
Автор:  Марія Комар, газета "ВПЕРЕД"

Нинішній вересень – особливий для колективу клавдієвських лісівників: цьогоріч вони відзначають 80-річчя з дня створення свого підприємства. Слово – його директору Олександру Лавренюку.
- За вісім десятків літ свого існування держлісгосп пережив різні періоди: становлення і розвитку, тимчасових труднощів і пошуку нових шляхів щодо подальшого поступу вперед. І судячи з останніх основних фінансово-економічних показників, клавдієвські лісівники упевнено крокують у завтрашній день. Так, якщо у 2017 року підприємство реалізувало продукції на 78481 тис. грн., то за 8 місяців нинішнього – 67232,3 тис. грн. Торік до зведеного бюджету сплачено відрахувань та єдиного соціального внеску у сумі 22753,3 тис. грн., нині цей показник становить 22328 тис. грн. Середня зарплата у порівнянні з минулим роком теж суттєво зросла і дорівнює 15087 грн. Це, так би мовити, основні показники, що характеризують виконання наших соціальних зобов’язань.
Вони, у свою чергу, тісно пов’язані із виробничим процесом: як його зуміємо налагодити, організувати, зосередити свої зусилля на основному стратегічному завданні. А воно в нас було і залишається одним і тим же протягом усього часу існування підприємства: це – створення нових насаджень, покращання їх якісного складу і продуктивності. Так, за лише 10 минулих років нашими майстрами лісу, їх помічниками під керівництвом лісничих Дібровського, Здвижівського, Клавдієвського, Луб’янського та Шибенського лісництв проведено лісовідновлення майже на 3 тисячах га: створено 2606 га лісових культур, природним поновленням охоплено 389 га. Щороку доповнення лісових культур здійснюється 150-200 га, догляд за ними – на 800-1000 га.
Ми прекрасно розуміємо, що нам потрібні не просто нові насадження, а високопродуктивні ліси, основою для яких є насіння із цінними спадковими властивостями. Його збір проводиться на постійних лісонасіннєвих плантаціях та ділянках з так званих "плюсових" дерев, в тому числі дуба звичайного, сосни звичайної, які занесені до державного реєстру. Згідно із державною програмою "Ліси України" спільно із Київською науково-дослідною станією Клавдіївським держлісгоспом створено родинну плантацію дуба звичайного у Дібровському лісництві площею 2,1 га, у Клавдієвському вона становить 2,8 га, а плантація сосни звичайної у 2,9 га знайшла свою прописку на території Здвижівського лісництва.
Сьогодні на озброєнні у наших лісівників – нові технології. Для збільшення виходу стандартних сіянців з одиниці площі та значного  зменшення їх собівартості в лісництвах підприємства протягом 2016-2018 років закладено майже 2000 м2 коробів з крапельним та повітряним поливом, притіненням,  де  вирощується близько 3 млн. шт. сіянців.
Загалом у розсадниках та коробах лісгоспу вирощується  до 3,5 млн. штук сіянців деревних та чагарникових порід, з них сосна звичайна – 3,2 млн. штук. Це повністю забезпечує власні потреби господарства. Для реалізації на озеленення щорічно вирощується близько 5 тис. шт. саджанців деревних і чагарникових порід, серед яких - ялини, туї, ялівці, самшит та інші види декоративних порід.
Так що звинувачення окремих громадських діячів і політиків стосовно того, що ліси у нас вирубуються, а їх відновлення здійснюється хаотично, без професійних підходів, не витримує, як кажуть, ніякої критики. Вкотре хотів би наголосити: своїм обов’язком лісівники вважали і вважають відтворення і примноження лісів, ведення довіреного їм державою господарства із застосуванням передових технологій.
У переддень ювілею району, нашого підприємства хочу побажати усім жителям району, лісівникам зокрема, стабільності і процвітання, удачі, добра, миру і злагоди. І в будні, і в свята будьмо завжди разом! Зі святом, дорогі друзі!
Олександр ЛАВРЕНЮК,
директор ДП "Клавдієвське лісове господарство"