< Попередня новина


31.05.2019 14:53 - давність новини: 5 р.

Вихованець шкільного лісництва – актуально, важливо, сучасно та перспективно!

Категорія: Загальні новини
Автор:  Керівник шкільного лісництва Н. Підлісна

В 1996 році за ініціативою тодішнього директора  державного підприємства "Клавдієвське лісове господарство" Миловичка Володимира Георгійовича на базі Пилиповицької ЗОШ І-ІІ ступенів було створене Пилиповицьке учнівське лісництво, метою якого є здійснення профорієнтаційної роботи,  екологічної освіти та наданні допомоги підприємству у створенні лісових культур, догляді за ними та інших робіт. Серед першочергових завдань членів учнівського лісництва – проведення наукових та практичних робіт зі збереження  та примноження "зелених легенів" планети.

3а 23 роки роботи  учнівського лісництва нами посаджено більше 60 гектарів лісу та проведено догляд на площі більше 180 гектарів лісу, зібрано  3100 кг жолудів,  виготовлено та розвішено 1850 шпаківень та 200 синичників - 10 з них в ботанічному саду ім.М.М.Гришка.
З метою профорієнтації учні лісництва періодично відвідують Навчально-науковий інститут лісового і садово-паркового господарства НУБІП. У стінах найстарішого в Україні навчального закладу лісівничого профілю нас, як майбутніх лісівників вітають директор інституту професор Лакида П.І. та викладачі ВУЗу.  Згідно угод про профорієнтаційну співпрацю  вихованці мають можливість з перших вуст  почути та побачити перспективи навчання, організацію навчального процесу, умови вступу, побут студентів. Це дає можливість юним лісівникам обрати в майбутньому професію пов'язану з лісовим господарством.

З 2002 року учнівське лісництво постійно бере участь у конкурсах та акціях різного  рівня – районних, обласних, всеукраїнських та міжнародних: "Юний селекціонер", "До чистих джерел", "Збережи ялинку", "Парки – легені міст і сіл", "Ліси для нащадків", "Майбутнє лісу у твоїх руках". Вихованці є активними учасниками різноманітних Всеукраїнських, обласних природничих конкурсів і акцій різних етапів. Результати своєї роботи представляли на виставках, зльотах та  є переможцями і призерами двох Міжнародних та 11 Всеукраїнських зльотів учнівських лісництв, багатьох конкурсів і акцій, "людина та ліс", тощо.

В 2002 році учні стали переможцями всеукраїнського конкурсу «На краще шкільне лісництво» , в 2003 році та 2005 роках  стали призерами міжнародних юніорських конкурсів  і серед  39 делегацій зі всього світу вибороли спеціальний приз "Зелена   планета".
В 2010 році за результатами роботи вихованці Пилиповицького учнівського  стали володарями Золотого кубка обласного рейтингу "Лідер позакласної освіти першого десятиліття 21 століття".

З 2007 року учнівське лісництво презентує Київську область на всеукраїнських зльотах учнівських лісництв. І-й Зліт відбувся в Київській області, практикум відбувся  на території Клавдієвського  лісництва ДП "Клавдієвський лісгосп" - І місце.   2008 рік, ІІ зліт – м. Суми - 3 місце,  2009 рік ІІІ зліт – м. Рівне - 3 місце,   2010 рік ІV зліт – м. Чернівці - 3 місце, 2011 рік V зліт – м. Кіровоград - 3 місце, 2012 рік VI зліт – м. Івано-Франківськ, гран-прі.  2013 рік VIІ зліт м Киів -1місце, 2014рік VIІІ зліт м. Луцьк - 2 місце. 2015 рік ІХ зліт м. Хмельницький - 3 місце. 2016 рік Х зліт м. Черкаси - 3 місце.  2017рік ХІ зліт м. Житомир - 2 місце за захист наукової роботи . 2018 рік І обласний зліт м Київ-1 місце, 2019 рік ІІ обласний зліт - Гран-прі.
Так, Пилиповицькому учнівському лісництву знову надано право представляти  Київську область на Всеукраїнському зльоті в м. Чернігові восени 2019р.

Всі ці досягнення мають місце завдяки тісній співпраці з державним підприємством "Клавдієвське лісове господарство" під керівництвом  директора Лавренюк О.А. головний лісничий  ДП "Клавдієвський лісгосп" Грамушняк С.О. є науковим керівником Пилиповицького учнівського лісництва від підприємства. 

Часто навідуються до школи і лісничий Клавдієвського лісництва Талімончак Ю.А., інженер   лісових культур Салата І.А., інженер з ОП Підлісний О.В. За їх участі проводяться круглі столи, лекції, вікторини, обговорюються плани роботи та перспективи розвитку.

Велика увага приділяється науковій та дослідницькій роботі  членів учнівського лісництва, яка проводиться відповідно до угод  з науковими установами та вищими навчальними закладами. Значну методичну підтримку отримуємо від колективу Бородянського районного центру дитячої та юнацької творчості та директора Двораківської Н.А. Необхідне матеріально-технічне забезпечення нам надає ДП "Клавдієвський лісгосп". Науковий супровід - від  доктора с/г наук Клименка Ю. А. науковця національного ботанічного саду  ім. М. М. Гришка НАН України.

Завдяки зусиллям керівництва ДП "Клавдієвський лісгосп" на території садиби Клавдієвського лісництва створено та функціонує кабінет учнівського лісництва. Тут проходять  зустрічі з представниками інших лісгоспів та освітніх закладів Київської та  інших областей   по обміну досвідом. Круглі столи, консультаціЇ та навчання  з представниками базового підприємства.

Робота в учнівському лісництві для учнів це завжди цікаво, а головне корисно!  Для кожної пори року тут знайдеться цікава, корисна та творча справа. І нічого не треба придумувати – природа  це завжди невичерпне джерело ідей. Для вихованців учнівського лісництва це жива справа, де кожен учень вибирає собі заняття до  душі.

Щороку ряди учнівського лісництва поповнюються новими учнями.  Завдяки  підтримці і плідній співпраці  школи та лісівників  ДП "Клавдієвський лісгосп", бути вихованцем учнівського лісництва почесно та відповідально.

Закінчився рік.Колектив учнівського лісництва підводить підсумки здобутків та планує роботу на наступний рік. З'являються нові ідеї, які закладаються в план роботи та погоджуються з керівництвом базового підприємства. Наразі, у Пилиповицькому  учнівському лісництві, під керівництвом   директора школи Мельник Наталії Яківни, керівника учнівського лісництва Підлісної Н. А., кипить робота. Необхідно відмітити та нагородити вихованців учнівського лісництва, які не тільки садили ліс та виготовляли шпаківні , а ще у свій вільний час захищали честь школи, району, області на обласних конференціях, обласній педагогічній студії, обласних зльотах учнівських лісництв та на Всеукраїнській конференції "Відтворимо ліси разом".

На останній дзвоник до Пилиповицької школи завітав директор ДП "Клавдієвський лісгосп" Лавренюк О. А., для привітання та відзначення  грамотами та призами  учнів-переможців конкурсів: Макаренко Ангеліну -  ученицю 8 го класу, Узакову Настю - ученицю 8-го класу та Лімборського Назара - учня 6го класу та керівника учнівського лісництва.

Увага дорослих надихає учнів брати активну участь в роботі учнівського лісництва. Незважаючи на закінчення навчального процесу в школі, члени учнівського лісництва продовжать свою роботу, адже попереду Всеукраїнський зліт учнівських лісництв, де вони захищатимуть честь Київської області.

Ми переконані, що дитина має розвивати свої найкращі почуття та навики в гармонії з навколишнім природним середовищем, частинкою якого вона є, бо той, хто любить природу, не може вирости байдужою людиною.

Отже, робота учнівського лісництва в останні роки стала як ніколи  актуальною і на даному етапі є найперспективнішим шляхом в еколого - натуралістичному вихованні учнівської молоді.