< Попередня новина


8.09.2017 16:36 - давність новини: 7 р.

"Всихання соснових насаджень. Проблеми та шляхи їх вирішення"

Категорія: Загальні новини

8 вересня 2017 року на базі Клавдієвського лісництва ДП "Клавдієвський лісгосп" відбувся семінар-навчання на тему: "Всихання соснових насаджень. Проблеми та шляхи їх вирішення".

У заході взяли участь: начальник Київського обласного та по м.Києву управління лісового та мисливського господарства, перший заступник начальника КОУЛМГ, представники державного спеціалізованого лісозахисного підприємства "Київлісозахист", Тетерівського та Київського лісгоспів, Київської ЛНДС, державна лісова охорона ДП "Клавдієвський лісгосп", наукові співробітники Поліського філіалу УкрНДІЛГа, представники органів місцевого самоврядування та засобів масової інформації зони діяльності підприємства, громадська рада КОУЛМГ, завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України.

Семінар-нараду розпочав директор ДП "Клавдієвський лісгосп" Лавренюк О.А., доповів про досягнення лісгоспу та проблеми, що виникли із санітарним станом лісів.

У ході проведення семінару-навчання кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Поліського філіалу УкрНДІЛГа Бородавка Василь Олександров наочно продемонстрував учасникам семінару наслідки підвищення середньомісячних температур за останні декілька десятиліть та зниження рівня грунтових вод, у контексті згубного впливу цих процесів на хвойні ліси Київської, Житомирської, Рівненської та Волинської областей. Велику увагу науковець приділяє вторинній причині всихання хвойних лісів України, а саме шкідникам, які отримавши комфортні умови для розмноження зі зміною клімату, заселяють ослаблені дерева та заражають їх різними хворобами, та що єдиним виходом з даної проблеми є вчасне проведення санітарно-оздоровчих заходів для недопущення знецінення деревини та масового розповсюдження осередків шкідників.

Дана проблема є нагальною і потребує системного моніторингу з подальшим вивченням фахівцями лісової галузі та спеціалізованих наукових установ.

Кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Поліського філіалу УкрНДІЛГа, член-кореспондент Лісівничої академії наук України Орлов Олександр Олександрович доповів про причини всихання берези.

Про роботи, що проводяться на кафедрі відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України доповів кандидат сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент ЛАНУ, відмінник лісового господарства України, відмінник народної освіти України, Заслужений лісівник України, член президії Товариства лісівників України, завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України Маурер Віктор Мельхіорович.