< Попередня новина


14.02.2022 10:15 - давність новини: 2 р.

З Днем Святого Валентина!!!

Категорія: Загальні новини
Автор:  прес-секретар Олена Різник

14 лютого святкують День святого Валентина!!!

Свято виникло дуже давно і бере свій початок від язичницької події, яка носила назву Луперкалія. У Давньому Римі цього дня шанували бога Фавна (його ще називали Луперком), який був захисником пасовищ і лісів.Всередині лютого римляни спочатку очищували свої оселі, а потім посипали підлогу пщеницею і сіллю.Вважалося, що Луперкалія – свято родючості.

Дитяча смертність в ті роки була дуже високою, а тому воно мало особливо велике значення. В свято Луперкалії жерці приносили богам жертв, зокрема, кіз (для родючості) і собак (для очищення духовного). Шкіру тварин нарізали смужками, вимочували у воді, утворюючи батоги. Ними шмагали всіх молодих дівчат, які зустрінуться на шляху. Жінки охоче підставлялися під удари, адже вважалося, що після цього обов’язково завагітнієш.

А ще всі неодружені повинні були створити пару для продовження роду. Часто це були зовсім незнайомі люди. Існувала навіть своєрідна лотерея. Жінки писали своє ім’я на клаптику паперу і кидали його до високої урни. Чоловіки діставали клаптики і повинні були створити пару з тою жінкою, чиє ім’я витягнули. Всі святкові дні можна було провести у веселощах та коханні. А якщо союз виявиться вдалим, то навіть створити справжню сім’ю, за легендою, було створено нове свято – день святого Валентина.